cukros.JPG

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 7 dkg sertés zsír, 7 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 dkg szalakáli feloldva 4 evőkanál tejben, kristálycukor a tetejére.

 

Elkészítése: A fenti összetevőket (a kristálycukor kivételével) összedolgozzuk. Kinyújtjuk kb. 3-4 mm-es vastagságúra, és különböző formákra kiszaggatjuk. A kiszúrt tésztákat vizes ruhára rakjuk, pár percig várunk, hogy átnedvesedjen a tészta, majd a nedves felét kristálycukorba mártjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és kb. 180-200 fokos előmelegített sütőben kb. 5-10 perc alatt megsütjük (ne legyen piros a tészta teteje).

 

Ez a recept nagyon régi - közel 100 éves lehet, ravazdi nagymamám receptgyűjteményéből való. Ha szalakálit nem tudsz beszerezni, szódabikarbóna vagy sütőport is megteszi. A szalakáli, szódabikarbóna a tészta lazítására való, a sütőportól pedig magasabbra feljön a tészta, más lesz az állaga, de ehető így is. A sertés zsír helyett pedig margarint is használhatsz, de ekkor 7 dkg-nál több kell bele, mert nem lehet szépen összegyúrni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr634884166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása