malac.JPG

Hozzávalók: 1-1,2 kg malaclapocka, só, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 borókabogyó, köménymag, 2 ek zsír vagy olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 dl sör.

Pezsgős káposztához: 70 dkg lila káposzta, 5 ek étolaj, 1 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál cukor, só, őrölt kömény, 1 ek 10% ételecet, 1,5 dl száraz pezsgő.

Elkészítése: A malachúst megtisztítjuk, szárazra töröljük, a bőrt ferdén csíkosan vagy keresztbe-kasul kockásan bevagdaljuk. A húst sóval bedörzsöljük, tört borókabogyóval és köménnyel megszórjuk, majd a bőrös felével lefelé egy olvasztott zsiradékkal teli tepsibe fektetjük, és 15-20 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk a pecsenyét, majd a csíkokra vágott fokhagymát beletűzdeljük, és közepes lángon tovább sütjük. Időről időre füstölt szalonna kisütött zsírjával kenegetjük, sörrel megöntözzük, ha túl gyorsan pirulna, alufóliával lefedjük. Amikor a sült elkészült, rövid ideig pihenni hagyjuk, majd felszeleteljük. Melegen és hidegen is kínálhatjuk. A pezsgős káposztához a megmosott káposztafejet kitorzsázzuk, majd szép vékonyra szeleteljük. Az olajon a finomra vágott hagymát és a cukrot néhány percig pirítjuk. Akkor jó, ha a hagyma aranybarnára sül, a cukor pedig karamellizálódik. A káposztát rászórjuk, megsózzuk, az őrölt köménnyel fűszerezzük, és kis lángon, lefedve időnként megkevergetve kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész ecettel ízesítjük. végül a pezsgőt is rálocsoljuk. Szokás még hámozott, kockákra vágott almával is ízesíteni - ehhez a mennyiséghez 2 kisebb gyümölcs kell - amit 4-5 perccel azelőtt keverünk a káposztához mielőtt megpuhulna. Köretként, aki szereti főtt burgonyát is tálalhatunk mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr973407119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása