Hozzávalók: 1 kg tyúkhús, 100 g kelkáposzta, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej hagyma, 10-15 szem bors, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, 2 gerezd fokhagyma, só, 400 g vegyes leveszöldség, 100 g gomba, 100 g karfiol/spárga, 100 g zöldborsó, 50 g cérnametélt, néhány szál petrezselyem.

Elkészítése: A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, zöldpaprikát, paradicsomot, hagymát egészben és teatojásba zárva a fűszereket és kissé megsózzuk. Fedő alatt éppen csak gyöngyöztetve, lassú tűzön 1 órán át főzzük. Beletesszük a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldségeket, és további 1 órán át főzzük. A zöldborsót, gombát, karfiolt/spárgát egy lábaskában, külön 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a tésztát. A főtt tyúkhús kiemeljük a levesből, kisebb darabokra vágjuk és előmelegített tálra tesszük. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, és a hús mellé tesszük. A levest leszűrjük, tálba tesszük, megszórjuk a tetejét vágott petrezselyemmel.

Ezt az ételt Újházy Edéről, a századforduló népszerű pesti színészéről nevezték el. Kedvenc éttermében gyakran készíttetett a főszakáccsal érett tyúkból, aprólékokból, zöldségekkel gazdagított levest, amelyet az ő utasításai alapján főztek meg. Ebből a receptből született meg az Újházy-tyúkhúsleves, amely esküvői ebédek, lakodalmak kedvelt első fogása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr803358938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása