Hozzávalók 26 cm-es tortaformához: 20 dkg vaj, 15 dkg (barna) cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 1 csipet só, 30 dkg rétesliszt, 5 dkg keserű kakaó, 1,5 kk sütőpor, kb. 2,5 dl tej.

Töltelék: 3 ek ribiszkezselé (lekvár), 50 dkg eper, 3 dl tejszín, 1 csomag habfixáló por,  1 csomag vaníliás cukor, 2 ek porcukor, és még zsiradék (vaj) a tortaformához.

Elkészítése: A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót, és a sütőport rászórjuk és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütő legalsó rácsára tesszük. 180 fokon (gázsütőben 2-3 fokozat) kb. 1 óráig sütjük. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, és a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk és tálaljuk.

Néhány tipp az elkészítéshez: Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged és ez felvizezi a tejszínt. A nagyobb eper darabokkal díszítjük a tortát. A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálba. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr803398657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása