A mi családunknak is vannak erdélyi gyökerei, tőlük tanultam ezt a töltött káposzta receptet, amely karácsonykor és húsvétkor nem hiányozhat az asztalunkról.

Hozzávalók kb. 10 adaghoz: 1-1,2 kg darált sertéshús (comb), 10-12 db savanyított káposzta levél egészben, 1-1,5 kg savanyú káposzta (szeletelt), 1 nagy fej vöröshagyma, 10-15 dkg füstölt szalonna, 15-20 dkg rizs, só, bors, fél teáskanál szerecsendió, 2-3 egész tojás, kevés olaj, egy szál csombor (borsikafű) vagy ha morzsolt, szárított kb. egy teáskanállal. Tálaláshoz tejföl, friss kenyér.

Elkészítése: A savanyú káposztákat átmossuk, ha túl savanyúnak vagy sósnak érezzük. Szükség lesz ehhez a mennyiséghez egy kb. max 7,5 - 8 literes lábasra. Először elkészítjük a gombócokat: a rizs csak félig főzzük meg a szokásos módon. Ha nem akarunk ezzel sokat vesződni, akkor főzzünk meg félig egy zacskós rizst, és csepegtessük le. A hagymát vágjuk apróra és kevés olajon pároljuk üvegesre. A darált húst öntsük egy nagy tálba, keverjük bele a lecsepegtetett félkész rizst, a pirított hagymát, a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, és egy fél teáskanál őrölt szerecsendióval ízesítjük. A savanyú káposzta levelet ezzel a töltelékkel töltsük meg, tekerjük fel és a végeiket úgy nyomkodjuk be, hogy ne nyíljon szét. Az edény aljára egy sor savanyú káposztát teszünk, rá egy sorban a káposztalevélbe göngyölt húst, mellé egy-egy szelet füstölt szalonnát is. Majd megint egy sor káposzta következik, és utána még egy sor a káposztalevélbe göngyölt hús. Tetejére halmozzunk még káposztát és öntsük fel vízzel - úgy hogy épp ellepje, tegyük rá az egy szál csombor ágat, vagy morzsoltat, és fedő alatt főzzük kb. 1,5 óráig. 

Melegen tálaljuk, ízlés szerint tejföllel. Sokáig eláll, ezért ha ünnepekkor készítjük, előtte való nap is megfőzhetjük, hogy legyen időnk másra is. És ne felejtsük el, a káposzta újra felmelegítve talán még jobb is:)

Tipp: A darált húsba őrölt édes nemes pirospaprikát is tehetünk, ha úgy szeretjük.

A "hivatalos" erdélyi recept szerint még kapor is kerül a főzővízbe, bevallom ezt még nem próbáltam. Kicsit idegenkedtem tőle, de legközelebb megkísérelem ezzel az ízpárosítással is. A hagyomány szerint cserépedényben, kemencében fő az igazi erdélyi töltött káposzta - ha van lehetőséged rá készítsd el így, biztos különleges íze lesz. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr573436480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása