Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 fej hagyma, 1 ek só, 2 deci majonéz, 1/2 kk őrölt fekete bors, ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagymát is tehetünk bele.

Elkészítés: A padlizsánt sütőben megsütöm sütőben, vagy grill-lapon - amíg a külső héja kezd pirulni, és a belseje jó puha lesz. Hagyom kihűlni, majd meghámozom és fakéssel (fémmel megfeketedik) megvagdalom. Levet ereszt, ezért szűrőben állni hagyom, míg a leve elfolyik - mert kesernyés. A hagymát lereszelem, fokhagymát présen átnyomom. A padlizsánt elkeverem a reszelt hagymával, a majonézzel, a sóval és a borssal. Ha sűrű, esetleg olíva olajjal hígítom. Ízlés  szerint botmixerrel átaprítom, ha finomabb krémet szeretnénk. Pár órára hűtőbe tesszük, ettől kissé sűrűbb lesz.

Pirítóssal, nyers paradicsommal hidegen tálalom.

A majonézt házilag készítem: csak tojássárgája, és étolaj, mustár van benne. Citromlevet nem tartalmaz. A boltban kapható majonézben pedig ecet is van, ezért így finomabb.

Kb. 20 dkg majonézhez: 2 tojássárgája, 2 kanál mustár, 2 dl étolaj, só,  A tojássárgákat tálba tesszük, megsózzuk, és állandó kevergetés közben előbb cseppenként, majd vékony sugárban öntjük rá az olajat. A felhasznált olaj szoba hőmérsékletű legyen, ha összefut, akkor 1-2 kanál forró vizet tegyünk bele.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr273347977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása