Sokáig nem szerettem a tökfőzeléket, főleg gyermekkori rossz emlékek miatt, amikor egy rokonnál töltött nyaralás alkalmából 3-4 napon keresztül ezzel etettek. Több évtized után újra ettem tökfőzeléket, és rájöttem, hogy még is meg lehet enni, sőt nagyon finom. Azóta már rengeteg alkalommal főztem, a friss zsenge tökből a legkiválóbb.

Hozzávalók: 1 db közepes méretű főzőtök, 1 cs friss kaporlevél, só, bors, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, vegeta, 1-2 pohár tejföl, liszt, pirospaprika.

Elkészítése: A tököt meghámozom, ketté vágom, és magjait kiszedem. A húsát lereszelem, és az olajon előzőleg megfuttatott hagymára öntöm, majd annyi vizet rakok rá, úgy hogy ellepje, és puhára főzöm. A főzőlébe mehet az apróra vágott kaporlevél, só, bors, húsleveskocka, vegeta ízlés szerint. Ha elfőtt a leve, utólag öntök még rá, nem kell túl sok lében főzni.

Közben habarást készítek tejfölből, lisztből és kevés pirospaprikából. Amikor a tök már puha, a habarást beleöntöm, csomómentesen elkeverem, és készre főzöm.

Feltétnek fasírozottat, vagy pörköltet javaslok. Vegetáriánusok tofuval vagy szójával ehetik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr943348095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása