2011.12.29. 11:54
Lencseleves füstölt hússal
Lencseleves hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 15 dkg füstölt szalonna, vagy füstölt tarja
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- só, bors
Lencseleves elkészítése:
A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 3 órára. A szalonnát feldaraboljuk és egy nagy edényben kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt pirítjuk őket. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, közben felkarikázzuk és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát és fehérrépát. A megduzzadt lencsét leszűrjük, átöblítjük és azt is hozzáadjuk. Felöntjük két liter hideg vízzel. Először nagy lángon, majd ha felfőtt közepes lángon főzzük. Beletesszük a babérleveleket, a tört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk. Nagyon finom lencselevest készíthetünk, ha víz helyett füstölt hús lével öntjük fel, vagy egy darab füstölt húst főzünk a lencselevesbe, de a sózással ilyenkor vigyázzunk, mert a füstölt lé/hús sós. Mikor minden megpuhult behabarjuk. Tálaláskor aki szereti tejfölt is tehet bele.
Szólj hozzá!
Címkék: levesek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.