Montenegrói kirándulásom során a szkadari tó mellett, egy étteremben ebédelt a turista csoportunk. Bár a feltálalt ételt elfelejtettem lefényképezni, egy két érdekességet viszont igen, amit most megosztok Veletek. Vendéglátónk hallevessel fogadott bennünket, amelynek íze, állaga hasonlított a mi magyar halászlénkhez, csak a fűszerezése volt másabb. Ebéd után az étterem vezetője megmutatta nekünk ez a füstölt halat, valamint megajándékozott minket egy csokor élő (frissen szedett) mediterrán fűszerrel (oregano, kakukkfű, rozmaring), és megkínált még a tóban termett vízi gesztenyével is.

Szkadári-tó: Európában az utolsó élőhelye a Pelikánoknak, a legnagyobb madár rezervátum Európában, az egyik legnagyobb édesvízi mocsár a Mediterránon, a legnagyobb tó a Balkánon, a legnagyobb természeti és történelmi attrakció Montenegróban. Mindezen legek tulajdonosa a Szkadári tó. A Szkadári tó mint a madarak jelentős élőhelye 1996-ban bekerült arra a Világ mocsarai listájára mely nemzetközileg igen elismert. A madárvilág szerelmesei itt teljesen tudnak a hobbijuknak élni, 270 fajta madár fészkel a Szkadári tavon, legtöbbjük védettnek számít. A védettség jele a pelikán. A tóban él 40 fajta hal, érdekes,hogy jelen vannak a tengeri halak is. Halászok és vadászok kedvelt helye a tó a vadász szezonban. A völgyben található 20 monostor komplexum, mely mutatja, hogy a térség igen fontos volt volt a montenegrói emberek életében. A tó a zeti szkadári völgyben helyezkedik el 7 kilométerre a tengerparttól. Két harmada a tónak Montenegróé, egy harmada pedig Albániáné. A vízterület mennyisége függ a víz állástól, 370 – 530 km2. A montenegrói rész 40000 m2, nemzeti parknak lett nyilvánítva. A tó egyes részei a tengerszint alatt találhatóak,ezekből a helyekből van vagy 30 darab, „ szemnek” nevezték el őket. A legmélyebb szem a Radus, mélysége 60 méter. A tó átlagos mélysége 6 méter. Vitorlázás közben gyönyörködhetünk a szépséges partokban, szigetekben,félszigetekben. A partjait mocsaras, sűrű növényzet szövi át. Megtalálható a sárga és a fehér gesztenyefa is. A déli fele köves, itt vad gesztenye fák vannak.

Vendéglátónknál:

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr503401159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása