Hozzávalók: Kb. 1-1,5 kg különböző fajtájú leveshús: csirkeaprólék (far-hát, láb, nyak, máj, zúza, szív, szárny), marhahús, és disznóhúsból húsos csont. De készíthetjük liba, kacsa aprólékból is. A lényeg, hogy többféle húst tartalmazzon. Zöldségek: sárgarépa (2-3 szálnál ne legyen több, mert édes lesz a leves), 1 db nagy fehérgyökér, 1 db karalábé, 1/2 zellergumó, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zeller szár, 1-2 petrezselyem szál, tv paprikából egy gerezd (ne tegyünk bele egy egészet). Tehetünk bele egy nagyon kevés kelkáposztát is (5 dkg). Fűszerek: só, 5-6 db egész bors, 2-3 ek vegeta.

Ne kuktába tegyük fel főni a levest, hanem min. 4-5 literes lábasban. Először a megtisztított húst  az egész borssal feltesszük főni, kevés vízzel, épp hogy a húst ellepje. Nagyon lassú tűzön kell főzni. A teljes főzési idő minimum 3 óra, szép lassan hagyjuk gyöngyözni a levest. Ha reggel 9kor felteszed, kb. délben kész van. Kb. 1 óra múlva a megtisztított zöldségeket is beleteszem főni, és még öntök rá vizet, hogy ezeket is ellepje. Van aki a hús eresztett habját le szokta kanállal szűrni, meg lehet ezt is csinálni, én nem szoktam. Csak a főzés végén szoktam átszűrni szövet szitán az egész levest. A főzés utolsó harmadában szoktam beletenni a só, és a vegetát. Ha a zöldségek már puhák, akkor kiveszem a levesből és külön tálon tálalom. Ha kb. 3 órás főzésnek vége, akkor a leveshúst előbb kiveszem egy másik tálra, és a lét átszűröm szövetszitán. Tálaláskor külön tálba rakom a levest, a tésztát (hosszúmetélt), és a zöldségeket, leveshúst. A levest ekkor megszórom frissen vágott petrezselyemzöldjével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr963343078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása