A frissen sült gesztenye igazi lélekmelegítő egy forró tea mellett. A téli, hideg estéken egy közös pucolás-rágcsálás felülmúlhatatlan. Az illatokról nem is beszélve.

Élettani hatások: A gesztenye sok keményítőt és cukrot tartalmaz, ugyanakkor zsírtartalma alacsony (100 gr kalóriatartalma 180-210 kcal). Vitamintartalma (C, B) kevésbé számottevő, ásványi anyag tartalma (kálium, foszfor, kalcium, magnézium) jelentősebb. A népi gyógyászatban hasmenéses, hurutos és légzőszervi megbetegedések, illetve görcsök hatásos ellenszere volt.

Elkészítése: a gesztenye, ha három-négy órára vízbe kerül, megpuhul - nem baj, ha egész éjszakára vízbe áztatjuk. Így megszívja magát egy kis nedvességgel, zamatosabb lesz, és lényegesen könnyebben kezelhető. Sütés előtt éles kiskéssel a gesztenye domborúbb oldalait keresztirányban bemetsszük, olyan mélyen, hogy átvágjuk vele az egész héjat, de a belsejébe már lehetőleg ne nyírjunk bele. Egyenletesen beleterítjük egy tepsibe, még egy kicsit megspricceljük vízzel - ez akkor fontos, ha csak néhány órát ázott -, és a legmelegebb fokozatra előmelegített sütőbe toljuk. Akkor készült el a gesztenye, amikor a metszés mentén a héj felpöndörödik és könnyen leválaszthatóvá válik. Ez lehet 25 perc, de akár egy óra is. Melegen a legkönnyebb pucolni, de aztán sem lehetetlen. Melegen a legjobb, de hidegen is nagyon finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr183348188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása