Erről a mediterrán gyümölcsről kirándulásom során készítettem fotót, a Kotori-öbölben egy piacon. Akkor még nem gondoltam, hogy ez a gyümölcs milyen fontos ásványi anyagokat, vitamint tartalmaz és milyen jó élettani hatásai vannak. Nemrég olvastam róla, azóta rendszeresen vásárolom, nagyobb szupermarketekben be lehet szerezni.

Miért jó?

A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.A gránátalma kiváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben.  Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést (angiogenezist). A gránátalma hatékonynak bizonyul az atherosclerosis kezelésében is. Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegeknél. A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, mivel alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani.

Hogyan fogyasszuk?

A gránátalmából kiváló szörp készíthető, de leve koktélokhoz és desszertekhez is jól illik.Levét kifacsarva és átszűrve, majd vízzel hígítva üdítő ital készíthető belőle.Savanyú levét külföldön "Granadine" néven forgalmazzák. A savanykás gyümölcshúsából főzött szirupot a Közel-Keleten savanyúsághoz adják. A húsos burokkal együtt megszárított magvak adják a savanyú indiai fűszer, az anardana alapját. Terméseit fagymentes helyen hosszú ideig tárolhatjuk, így hónapokig is eltartható. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr873401136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása