Gondoltam, hogy a hagyományos rakott burgonyát másképp készítem el. A főtt tojáson és kolbászon kívül más töltelék is szóba jöhet, nálam épp gomba és darált hús volt a hűtőben, és ezt a receptet kipróbálás után írtam le Nektek. A tojást a tejföllel, sóval, és egy evőkanál liszttel  összekeverve olyan masszát kapunk ami a rétegek között jól összeállítja a rakott burgonyát. Nem rontja el az ízét, ha reszelt szerecsendióval fűszerezzük, amely a burgonyás ételekhez jól illik. A mennyiséget aszerint változtassuk, hogy mekkora sütőformánk (tepsink) van. Ez a mennyiség kb. 4 személyre bőven elegendő. Nagyon laktató, nem túl drága és ízletes étel lehet vacsorára is.

Hozzávalók: kb. 1 kg burgonya, 20-30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 25-30 dkg darált hús, só, bors, 1 nagy tejföl (450 gr), 2 egész tojás, vegeta, egy kevés vaj étolaj, zsemlemorzsa, 10 dkg reszelt sajt, 1 ek liszt.

Elkészítése: A burgonyát héjastól megfőzöm, majd ha kihűlt meghámozom és karikákra vágom. A hagymát kevés olajon megfuttatom, beleteszem a darált húst,  pár percig párolom, majd az apró darabokra vágott gombát is rászórom. Fűszerezem, sózom, és addig főzöm, amíg a gomba és a hús leve elfő. A tejfölt külön tálban összekeverem a 2 egész tojással, liszttel és megsózom. A sütőformát (nekem egy jénai tál) kivajazom, és zsemlemorzsával kibélelem, majd az első sort a főtt burgonyával kezdem, megsózom, és a gombás-húsos ragut a következő sorban rátöltöm (ne túl sokat), majd a tejfölös öntetet öntök rá - úgy hogy ellepje, és a következő sor burgonyát ráhelyezem, és megismétlem a rétegeket. A tetejére mindig a főtt burgonya jön, ha maradt tejfölös öntet, azzal leöntöm és a tetejét megszórom reszelt sajttal. Ha nincs otthon sajtod, akkor egyszerűen zsemlemorzsát szórok rá. Előmelegített sütőben kb. 30-45 perc alatt megsütöm. Tejföllel, vagy savanyúsággal tálalom. Jól illik hozzá a céklasaláta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr673398577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása